Selecteer een pagina

In deze editie van ‘Opmerkelijk Koggenland’ is Tiny Ursem-Appel aan het woord. Tiny is financieel directeur van inmiddels een viertal werkmaatschappijen van de Loos Groep in Obdam. Loos Betonvloeren Obdam BV, Loos Betonvloeren Zuid BV, Loos Betonreparaties BV en OV en Loos Wapeningscentrale. Zij vertelt over haar rol in deze door mannen gedomineerde West-Friese onderneming.

‘Ondernemen vanuit eigen kracht’
‘Wij maken ons niet zoveel zorgen om de economische teruggang. Er zal altijd gebouwd worden en daarbij wordt heel veel beton gestort. De bouwsector heeft ons specialisme dus hard nodig.’ 


Tiny leidt het bedrijf samen met drie andere directeuren. Dirk Loos, Rene Giling en Otwin Voogt voeren de scepter over de bedrijven, maar Tiny Ursem-Appel  voert de scepter over de administraties die daarvoor in het bedrijfspand van Loos Betonvloeren Obdam een eigen afdeling heeft.
In het totaal heeft de Loos Groep zo’n 60 medewerkers in loondienst, die waar nodig worden aangevuld met zzp-ers. Samen vormen de bedrijven een sterke combinatie. Loos Betonvloeren zorgt voor het hele pakket  tot aan het maaiveld, zoals dat genoemd wordt, maar het afstorten van breedplaat, druklagen, wanden, etc. behoort ook tot de standaard werkzaamheden. Liefst inc. levering beton en wapening (OV&Loos Wapeningscentrale BV).

Loos Betonreparaties zorgt daarnaast voor de vloerafwerking. Met oa coatings, egalisaties en herstel van betonnen elementen (oa balkons en galerijen), die daardoor een langere levensduur krijgen, wat weer milieuvriendelijk is. De projecten van Loos bevinden zich in geheel Nederland maar inmiddels ook daarbuiten. In Infra, Utiliteitsbouw, Civiel, Agrarische en particuliere projecten, worden dagelijks vele m3 beton gestort. Met 5 in te zetten stortploegen is de productie haast eindeloos. Daarbij worden steeds de nieuwste technieken toegepast.

Enkele grotere projecten die we in opdracht hebben uitgevoerd zijn o.a. de verbreding van de A1/ A6 bij Diemen, het storten/afwerken van de vloeren bij Microsoft in Middenmeer en Google in Eemshaven. Daarna komen onze vlinderaars aan bod. Een groep van gespecialiseerde medewerkers die het beton met behulp van vlindermachines bewerken, tijdens het droogproces. Het monoliet afwerken. Hiermee is het doel de verse vloeren te behandelen tot een gladde egale vloer. Ik mocht het een keer proberen, maar dat ging nog niet zomaar, er moest hulp bij komen van een van de medewerkers. Deze werkzaamheden gaan door totdat het gewenste resultaat behaald is. De klok is hierin geen partij.

Screening
De economische crisis is inmiddels op zijn retour in de bouwwereld, alhoewel er nog steeds faillissementen voorbij komen. Tiny Ursem maakt zich  echter geen zorgen over de positie van Loos. ‘Wij hebben een goed gevulde orderportefeuille met langlopende opdrachten. Sinds 2006, toen er nog geen sprake was van economische strubbelingen, screenen wij onze opdrachtgevers op hun kredietwaardigheid. Een primeur in de bouwwereld die niet iedereen mij in dank afnam. ‘Het was mijn inziens noodzakelijk want als een betonvloer eenmaal ligt, dan ligt ie’. Ons initiatief heeft inmiddels grote navolging gekregen, ook elders in de bouw is screening van opdrachtgevers inmiddels gebruikelijk. Deze maatregel en een goede debiteurenbewaking maken Loos tot een bedrijf met een gezonde liquiditeitspositie.

Specialisme
Tiny Ursem staat als enige vrouw aan de top in een wereld die wordt gedomineerd door mannen.
Als een spin in het web stuurt zij de 4 werkmaatschappijen aan op velerlei gebied, waaronder financiën en ICT. Zij is sparringpartner voor de verzekeringen, de bank, de belastingdienst en de accountant.
Digitaliseren is de pilot van dit moment. De binnenkomende facturen worden ingescand en digitaal verwerkt, en mogen daarna vernietigd worden. Ook de uitgaande facturen worden tegenwoordig digitaal verzonden (ca 80%). Het scheelt niet alleen briefpapier maar ook enveloppen en porti. Binnen de Loos groep zijn dat er zo al enkele duizenden per jaar. Scheelt in de portemonnee maar ook spaart dit het milieu.

Je moet als vrouw wel tegen een stootje kunnen 
Als iemand haar vroeger voorspeld zou hebben dat zij ooit financieel directeur van een bouwbedrijf zou worden, dan was zij hard gaan lachen. En dat zij in 2005  de Award Manager Financiële Administratie zou winnen had zij ook niet geloofd. Toch gebeurde dit alles. ‘Ik heb er geen moeite mee me staande te houden in dit wereldje. Je moet als vrouw wel tegen een stootje kunnen want de omgang is heel direct. In deze functie kan ik werk en privé perfect combineren, mede omdat ik dicht bij het bedrijf woon wat in mijn ogen heel belangrijk is voor een vrouw. Juist door die combinatie werk/gezin zijn vrouwen ook heel sterk in Multi-tasking: zowel thuis als op het werk moet alles op rolletjes lopen.

Tiny Ursem ziet de toekomst van Loos Betonvloeren zonnig in. Wij blijven een goede speler in de markt. Die heeft behoefte aan ons specialisme en onze kwaliteit. Toch is mijn bedrijfsvisie voorzichtiger dan die van de andere directeuren. ‘Het geld is pas verdiend als het ook binnen is’.


Steek jij je nek ook wel eens boven het maaiveld uit? Wil je laten zien dat je uniek bent in je vak? Klim dan ‘in de pen’ en schrijf een column voor onze rubriek ‘Opmerkelijk Koggenland’. Op deze manier leren we elkaar beter kennen.
Lever je artikel aan in een Word bestand samen met de gewenste foto’s zodat wij het kunnen plaatsen.

Hartelijke groet,

Bestuur Ondernemend Koggenland