Selecteer een pagina

In “Opmerkelijk Koggenland” is dit keer Monique Dekker van “Improve to Impress” uit De Goorn aan het woord. In de laatste editie van Noord-Hollandse Zaken Vrouwen staat een prachtig interview met Monique. Haar bijzondere verhaal delen we graag met onze leden.
Monique Dekker

Leert mensen naar binnen te kijken

“Improve to Impress”.  Deze boodschap geef ik mee aan mensen die niet goed weten hoe ze zich moeten presenteren voor een volle zaal, of aan de wereld, elke dag weer. In mijn bedrijf Improve 2 Impress, begeleid ik hen om met eventuele drempels of angsten om te gaan, waarbij ik ze vooral leer bij zichzelf naar binnen te kijken en hun authenticiteit te ontdekken. Wees jezelf, er zijn al genoeg anderen.”

De in Avenhorn woonachtige Monique Dekker is professional en ervaringsdeskundige, want voordat ze haar roeping als coach gevonden had, legde ze een lange weg af om te kunnen zijn wie ze is. Met ruim zeventien jaar ervaring als People Manager, gespreksleider en spreker in het openbaar, vergaarde ze heel wat kennis. Achter haar prachtige verschijning gaat een verhaal schuil met de nodige ups en downs. Toch heeft de donkere schone zich door moeilijke tijden nooit uit het veld laten slaan, want ze is een doorzetter. “Wanneer het tegenzit geef ik niet op. Ik sta op, droog mijn tranen en ga verder. Het is een overlevingsmechanisme dat stamt uit mijn jeugd.”

De in Suriname geboren enige dochter van een onderwijzeres/coupeuse, trok op jonge leeftijd de stoute schoenen aan om in Nederland te gaan wonen, omdat zij daar meer studiemogelijkheden had. “Helaas gaat het leven niet altijd zoals je verwacht. Na twee maanden in Rotterdam verhuisde ik naar Amsterdam. Daar heb ik allerlei baantjes aangepakt en ook veel opleidingen en cursussen gevolgd. Men kan veel van je afpakken, maar opgedane kennis is van jou en dát kan niemand je afnemen.”
Uiteindelijk schopt Monique het tot financial controller en is ze naast haar drukke baan en gezin actief als wedding- en evenementenplanner. “Organiseren is een van mijn grootste passies, en in combinatie met mijn baan was 60 uur werken in de week meer regel dan uitzondering.”

Totdat een hersenbloeding Monique volledig uitschakelde, vier weken na het overlijden van haar moeder. “Ik kwam er na een revalidatie van anderhalf jaar, waarin ik ben gaan schilderen en basgitaar leerde spelen, gelukkig goed doorheen. Wel bleek dat ik mijn werkzaamheden als financial controller niet meer kon uitvoeren. Ik heb nog enige tijd geprobeerd te re-integreren vanuit huis. Maar steeds sloeg de deur figuurlijk voor mijn neus dicht, moest ik de lat naar beneden bijstellen en raakte ik in een dip. Opnieuw hervond ik mijn kracht en begon de grote zoektocht naar iets nieuws; uitdagingen die in het hier en nu bij mij passen. De opleiding tot International weddingplanner behoorde tot die zoektocht, maar was slechts een tussenstation.”

Ik heb zoveel te delen

“Het viel mij tijdens bijeenkomsten en evenementen op dat veel mensen worstelen met hun presentatie, of het nu voor een volle zaal was of in een persoonlijk gesprek.” Tijdens een project van The Passion in De Goorn waaraan Monique als zangeres een bijdrage leverde, viel opeens het kwartje. “Ik zag dat er bij de mensen in het koor qua presentatie nog zoveel te winnen was en dacht: ‘ik wil mensen gaan coachen’. Dus heb ik de opleiding tot presentatiecoach gevolgd. He-le-maal geweldig”, straalt Monique. “De opleiding was zoveel breder dan ik dacht. Eerst leerde ik naar binnen kijken. Daardoor kwam ik heel dichtbij mezelf. Daar waar ik me veilig voel. Ik wil mensen helpen hun eigen unieke spreekstijl te ontdekken door dicht bij zichzelf blijven. Daar waar ze veilig zijn. Want een veilig gevoel maakt je sterk.”
En veilig voelt ze zich de laatste jaren. “Ik prijs me heel gelukkig met mijn huidige man Dick en ons samengestelde gezin van vier prachtige kinderen. Samen hebben we het goed.

Find a way or make a way

Door niet op te geven, maar de kracht in mezelf te hervinden heb ik een geweldige ontdekkingsreis achter de rug. Mijn boodschap aan een ieder is: geef niet op, ga op zoek naar de plek waar jij wilt zijn, de plek waar jij je veilig voelt en je kunt spreken vanuit je kracht. Mijn motto om daar te komen is: Find a way or make a way.”

Steek jij je nek ook wel eens boven het maaiveld uit ? Wil je laten zien dat je uniek bent in je vak? Klim dan ‘in de pen’ en schrijf een column voor onze rubriek ‘ Opmerkelijk Koggenland’. Op deze manier leren we elkaar beter kennen.
Lever je artikel aan in een Word bestand samen met de gewenste foto’s zodat wij het kunnen plaatsen.

Vriendelijke groet,

Bestuur Ondernemend Koggenland