Selecteer een pagina

Yvonne Heddes – Ritueelbegeleider

Ritueelbegeleider bij afscheid…

  • Wat doe jij dan???
  • Wat is dat precies???
  • Wat kan jij voor ons betekenen?
  • Deze vragen krijg ik regelmatig.

 

Ik ervaar dat mensen de woorden rituelen en symbolen vaak wat zweverig vinden klinken. Maar dat is het niet.

We kennen allemaal rituelen en symbolen. Bijvoorbeeld iedere ochtend even het krantje lezen, op je telefoon kijken of er appjes zijn, de 2 minuten stilte op 4 mei, Koningsdag, de verjaardagstaart met kaarsjes midden op de tafel!

En symbolen kennen we ook allemaal; denk maar eens aan het roze lintje van Pink Ribbon, het yin-yang-teken, een vredesduif en zo kan ik nog wel doorgaan.

Als een dierbare is overleden, moet er veel geregeld en beslist worden, er komt er veel op je af, je bent uit balans… en dat allemaal in korte tijd.

Allereerst de verzorging van het lichaam en de opbaring, de kaart, een advertentie voor de krant, de bloemen, wanneer condoleren, enz. enz. enz. Heel veel vragen voor de nabestaanden die je samen met een uitvaartleider regelt.

Daarna wordt er gesproken over het moment van afscheid en hoe kunnen we dit inhoud geven?

  • Hoe neem je afscheid? Wordt het een begrafenis of een crematie?
  • Waar nemen we afscheid? Voor welke locatie kiezen we?

In principe is bijna alles mogelijk.

En juist bij dit onderdeel kan ik, als een soort ceremoniemeester, veel voor jullie betekenen. Voor een afscheidsplechtigheid ga ik samen met de familie op zoek woorden, muziek, beelden en naar een mooi ritueel of symbool; dat wordt de rode draad van het afscheid.

Ik zal een voorbeeld geven:

In het voorjaar overleed plotseling een mooie, jonge knul; Alex. Tijdens de voorbereidende gesprekken voor de herdenkingsdienst zei zijn moeder:

“Alex heeft een steen verlegd in een rivier op aarde…”
Dat gaf ons inspiratie om alle mensen, een steentje mee te geven en deze voortaan bij je te dragen of op een bijzondere plek neer te leggen. Zo blijven we Alex herinneren; als een rots in de branding, een kei van een vent…

Als ik nu nog mensen tegenkom die bij zijn afscheid aanwezig waren en vraag of ze dit steentje nog hebben; antwoorden ze meestal met Ja! Dit eenvoudige steentje krijgt zo een andere betekenis; als ook de overledene…

Of de blaasbloem van een jonge moeder die samen met haar zoontje is verongelukt. Zij moest altijd blazen als ze zo’n bloem zag. Deze bloem werd de rode draad bij hun afscheid. En als ik nu met m’n hondje wandel en ik zie een blaasbloem, pluk ik hem en blaas ik… en denk ik aan Karin en Renzo.

Zelf had ik een ritueel toen er bij mij borstkanker was geconstateerd. Na iedere chemo en bestraling mocht ik steentjes gooien vanuit de pot “Nog te gaan” naar de pot “Gedaan”! Het gaf iedere keer een heerlijk gevoel als ik steentjes mocht gooien; ik kon weer wat afstrepen.
Zo is de pot “Nog te gaan” nu leeg en vertrouw ik op een gezonde toekomst verder

Andere voorbeelden kan je lezen op mijn website onder ‘ervaringen’.

Voor een afscheidsviering zoek ik naar verbinding in woorden en muziek. Maar ook naar balans… naar spiritualiteit; er mogen emoties zijn en het is fijn als de mensen iets mogen doen; een handeling zoals iets opschrijven of iets meegeven aan de overledene.

Je ziet het, er is veel mogelijk. Juist dat vind ik zo belangrijk; dat het jullie afscheid wordt en niet persé wat hoort, waar je met een warm gevoel aan terugdenkt.

Alle teksten, liedjes en eventueel foto’s komen in een “herinneringsboek”, wat ik na een aantal weken aan de nabestaanden overhandig. Zo kunnen ze alles nog eens rustig doorlezen.

“Voorbij de horizon” is een informatieboekje dat als leidraad kan dienen bij een voorgesprek. Ik weet dat het niet altijd even makkelijk is om daarover te praten, maar het geeft uiteindelijk zoveel rust; voor degene die gaat sterven, maar ook voor de nabestaanden.

Je mag me altijd bellen voor een vrijblijvende afspraak om hierover van gedachte te wisselen. Ook als je twijfelt… bel me op en ik kom bij je langs.

Wil je mijn bewaarkaartje ontvangen (handig om deze bij de hand te hebben) mag je me bellen (06-51605562), mailen yvonne@yris-ursem.nlof een appje sturen. En kijk gerust even op mijn website www.yris-ursem.nlvoor meer informatie.

Warme groeten,

Yvonne Heddes
Ritueelbegeleider In Stijl

LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/yvonne-heddes-43a5813a/
Website: www.yris-ursem.nl